OTA YRITYKSESI KASSA HALLINTAAN PAREMMALLA SUUNNITTELULLA

Usein yrittäjät eivät paljoa mieti yrityksen kassanhallintaa ja vasta rahojen loppuminen havahduttaa heidät. Kassakriisi voi ajaa yrityksen jopa konkurssiin.

Moni kassakriisi olisi kuitenkin vältettävissä paremmalla suunnittelulla; laskuttamalla heti kun se on mahdollista, reagoimalla nopeasti maksamattomiin laskuihin ja opettelemalla ennustamaan kassan riittävyyttä kassavirtalaskelmalla.

Yrityksen toiminta on kannattavalla pohjalla, kun pitkällä aikavälillä kassaan jää enemmän rahaa kuin sieltä virtaa ulos. Yrityksen rahojen tulisi riittää vähintään kahden kuukauden kuluihin, vaikka tuloja ei olisi ollenkaan.

 

LASKUTA HETI KUN SE ON MAHDOLLISTA

Tehdyt työt ja toimitetut tuotteet kannattaa laskuttaa mahdollisimman nopeasti. Yritä neuvotella asiakkaiden kanssa mahdollisimman lyhyt maksuehto ja suurempien töiden suhteen kannattaa ottaa käyttöön etukäteislaskutus, vaikka osittain.

Kuinka kauan todellisuudessa kestää ennen kuin laskutuksesta rahat ovat tililläsi?

 

REAGOI NOPEASTI MAKSAMATTOMIIN LASKUIHIN

Monet arkailevat laskujensa perintää, aivan turhaan. Yleensä nopein tapa saada rahat tilille on soittaa asiakkaalle ja ystävällisesti tiedustella syytä maksun viivästymiseen. Tärkeintä on toimia nopeasti, sillä kokemus on osoittanut, että mitä vanhempi saatava on, sitä vaikeampi siitä on saada maksua.

 

OPETTELE ENNUSTAMAAN KASSASI RIITTÄVYYTTÄ KASSAVIRTALASKELMALLA

Tilinpäätöksen ja jopa viimeisimmän kuukauden tuloslaskelman tutkiminen on peräpeiliin katsomista. Kirjanpidosta ei löydy sitä kassaan vaikuttavaa tietoa, joka on ehkä vain sinulla; tilaukset ja sopimukset, jotka eivät vielä ole realisoituneet.

Opettele ennustamaan tuloksen kehittymistä ja rahan riittävyyttä kassavirtalaskelmalla.

Jos kassavirtalaskelman laatiminen alussa tuntuu vaikealta, pyydä apua kirjanpitäjältä. Mutta lupaan, että sinulle on paljon hyötyä siitä, että opettelet itse laskelman päivittämisen. Kyseessähän on SINUN yrityksesi, joten sinun on tiedettävä yrityksesi tuloista ja menoista jotta voit tehdä päätöksiä tarvittavista toimenpiteistä.

Tee excel-laskelma kuukausitasolla tuloista ja menoista. Mallin löydät vaikka Yritystulkista www.yritystulkki.fi/fi/alue/novago/toimiva-yrittaja/tiedostot/ nimellä kassabudjetti.

Päätä tietty aika, jolloin tarkistat laskelmaa uusien tai muuttuneiden tietojen perusteella. Tällä tavoin sinulle muodostuu rutiini ja luvut tulevat tutuiksi. Pian pystyt hahmottamaan kassasi tilanteen ja johtamaan sitä aktiivisesti suunnittelemalla ja ennakoimalla. Voit neuvotella esim. lainan lyhennykset eri ajankohtaan, suunnitella myyntikampanjoita heikoille kuukausille jne.

Comments are closed.