Tilinpäätös nopeammin ja helpommin

Tilitoimistoissa on alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurimmalla osalla asiakasyrityksistä tilikausi on kalenterivuosi, joten on aika laatia tilinpäätöksiä.

Kerron tässä sinulle kuinka voit jouduttaa tilinpäätöksesi valmistumista huolehtimalla hyvissä ajoin tarpeelliset tositteet ja asiakirjat kirjanpitäjällesi.

Toimita kaikki laskut

Mikäli yrityksesi kirjanpito hoidetaan vielä perinteisesti paperitositteilla, toimita kirjanpitäjällesi kaikki päättyneelle tilikaudelle kuuluvat myynti- ja ostolaskut. Tuotteet tai palvelut, jotka ovat siirtyneet myyjältä ostajalle päättyneen tilikauden aikana, täytyy kirjata tilinpäätökseen vaikka lasku olisi päivätty tai maksettu uudella tilikaudella.

Mikäli sinulla on yhteiskäytössä kirjanpitäjän kanssa sähköinen taloushallinto-ohjelmisto, sinun ei tarvitse tästä huolehtia. Kirjanpitäjäsi kyllä hoitaa laskujen kirjanpitopäiväykset oikealle tilikaudelle.

Tarkista myyntisaatavat

Viimeistään tässä vaiheessa on tärkeää tarkastaa myyntisaatavien tilanne. Jos saatava on niin epävarma, että siitä ei todennäköisesti saada suoritusta, tulee se vähentää kuluna eli luottotappiona. Toki suosittelen huolehtimaan myyntisaatavista säännöllisesti tilikauden aikana eikä vain tilinpäätöksen aikaan. Maksun saaminen on yleensä hankalampaa jos saatava on jo kovin vanha.

Varaston inventaari

Tilikauden viimeisenä päivänä tehdään myytäväksi tarkoitetun tavaravaraston ja /tai keskeneräisten töiden inventaari. Varaston arvo lasketaan arvonlisäverottomin hankintahinnoin ja inventaarilista tulee varmentaa allekirjoituksella. Varaston arvon perusteella voidaan laskea varaston muutos verrattuna edellisen kerran kirjanpitoon kirjattuun varaston arvoon. Lasketulla varaston muutoksella korjataan tuloslaskelman ostomenoja, jotta tilikaudelle kohdistuisivat vain tilikauden myyntejä vastaavat ostot.

Saldovahvistukset ja vastuuerittelyt

Pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta tulee hankkia tilikauden viimeiselle päivälle merkityt saldovahvistukset lainoista ja leasingsopimuksista. Samoin täytyy pyytää myös vakuus- ja vastuusitoumuserittelyt, koska tilinpäätöksen liitetiedoissa on esitettävä velat, joista yritys on pantannut, kiinnittänyt tai muulla tavalla antanut vakuudeksi omaisuuttaan.

Veropäätökset

Jos et ole jo aikaisemmin toimittanut kirjanpitäjälle päättyvän tilikauden ennakkoveropäätöstä ja edellisen tilikauden verotuspäätöstä, nyt viimeistään niitä tarvitaan verolaskelman laatimista varten. Suosittelen tosin verotuspäätöksen toimittamista tuoreena kirjanpitäjälle, jotta hän voi tarkistaa, että päätös täsmää tilinpäätökseen. Joskus nimittäin verohallinnossakin tehdään virheitä.

Kaikki muut sopimukset yms.

Vielä kun tarkistat, että olet varmasti jo toimittanut kirjanpitäjälle yllä mainittujen lisäksi kaikki kirjanpitoon vaikuttavat sopimukset ja muut asiakirjat, tilinpäätöksesi valmistuu nopeammin ilman keskeytyksiä.

Comments are closed.